Tractaments tòpics

Els tractaments tòpics són la primera opció a l’hora de tractar la psoriasi lleu i moderada. Aquest tipus de medicaments s’apliquen directament a la pell afectada i ralentitzen i normalitzen la reproducció cel·lular i redueixen la inflamació causada per la psoriasi.

Hi ha diversos tractaments tòpics eficaços, molts es poden comprar sense recepta però altres sols poden comprar se amb la recepta del metge.

Els corticosteroides o simplement esteroides és el tractament més emprat contra psoriasi. Són agents anti-inflamatoris ja que redueixen la inflamació i el envermelliment de les lesions. L’antralina, vitamina D3 sintètica i la vitamina A també s’utilitzen als tractaments tòpics amb recepta per controlar les lesions.

Els tractaments tòpics sense recepta tenen variades formulacions. Dos ingredients actius, l’àcid salicílic i el quitrà d’hulla estan aprovats pel tractament de psoriasis. Altres productes que contenen àloe vera, jojovapiritiona de zin i la capsaicina, que es fan anar per hidratar, suavitzar, eliminar escames o picor.

Tractaments tòpics.

Àcid salicílic. Es va extreure per primer cop de l’escorça dels salzes i d’aquí el seu nom. S’utilitza per la cura de la pell en tractaments per l’acne, durícies de la pell, psoriasi i berrugues. També és ingredient de xampús contra la caspa.

Quitrà d’hulla. Es genera com a subproducte del procés de producció del coc, és un líquid de color marró o negremolt viscos i amb forta olor de nafta. Segons l’Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC), els preparats que inclouen més d’un 5% de quitrà d’hulla són carcinògens del Grup 1. Tot i això la National Psoriasis Foundation dels EEUU diu que és una bona opció per lluitar contra la psoriasi.

Tractaments sense acid salicílic ni quitrà d’hulla. Altres productes amb ingredients com àloe vera, jojova, zinc pirithyone són emprats per suavitzar la pell i eliminar escames. L’eficàcia d’aquests productes per eliminar la psoriasi no esta demostrada però aconsegueixen millorar la condició de la pell. Les cremes hidratants també són molt importants per millorar les ferides i evitar que es ressequin creant esquerdes o grans descamacions, a ser possible triar les cremes amb menys perfums i additius.

Cobrir els tractaments tòpics amb una peça de roba o amb trossos de plàstic, alguns dels tractaments tòpics es absorbeixen millor i poden augmentar l’eficàcia. Consulteu el vostre metge sobre si es poden emprar aquestes tècniques amb el tractament prescrit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>