Psoriasi gutatta – Psoriasi en gotes

La psoriasi guttata és un tipus de psoriasi que sol desenvolupar-se en la infantesa o en la joventut. Aquest és el segon tipus més comú de psoriasi, després de la psoriasi en placa. Aproximadament un 10% de les persones que pateixen psoriasi desenvolupen psoriasi guttata.

 

Símptomes.

Aquesta variant de psoriasi es manifesta com a petites taques vermelles separades en la pell. Les lesions de guttata solen aparèixer en el tronc i les extremitats i es poden comptar per centenars. Algunes vegades també poden aparèixer en el cuir cabellut, cara i orelles. En general aquestes lesions no són tan gruixudes com les lesions causades per psoriasi en placa. Aquest tipus de psoriasi pot manifestar-se abans d’aparèixer psoriasi en placa o coexistir amb ella.

 

Desencadenants.
La psoriasi en gota moltes vegades apareix de sobte, pero hi ha un quants factors desencadenants coneguts:

 

  • Infeccions respiratòries superiors
  • Estrès
  • Les infeccions estreptocòcciques
  • Amigdalitis
  • Lesions a la pell
  • Alguns medicaments (incloent antipalúdics i els bloquejadors beta)
  • Una infecció estreptocòccica de la gola.

 

La infecció estreptocòccica és un desencadenant comú de psoriasi guttata. El pacient pot patir una infecció de gola per estreptococs sense mostrar cap símptoma. Si vostè té un brot de psoriasi guttata, parli amb el seu metge per a realitzar una prova d’estreptococs per determinar si vostè té una infecció per estreptococs subjacent.

 

Tractaments.
Tractaments tòpics, és el tractament més utilitzat per a la psoriasi guttata, però als pacients sovint els hi resulta farragós aplicar-lo a les múltiples i petites lesions a la pell.

Tractament de fototeràpia amb llum ultraviolada B (UVB) o PUVA també és molt eficaç per a la psoriasi guttata.

Només en els casos més greus els metges recepten medicaments sistèmics (medicaments que s’administren per via oral o per injecció) per a aquest tipus de psoriasi.  Algunes vegades, un curt tractament amb un d’aquests fàrmacs pot controlar la psoriasi guttata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>