Psoriasi Eritrodermica

La Psoriasi eritrodèrmica és una forma molt inflamatòria de psoriasi, que sovint afecta la major part de la superfície del cos. Pot apareixer junt amb psoriasi pustular Von Zumbusch. És un tipus poc comú de psoriasi, que es produeix una o més vegades durant la vida d’un 3 per cent de les persones que tenen psoriasi. En general, apareix en persones que tenen brots inestables de psoriasi en placa. Aquest tipus de psoriasi es caracteritza per envermelliment intens generalitzat de la pell, amb descamació, picor severs i sovint acompanyat de dolor
Les persones que tenen un brot de psoriasi eritrodèrmica ha d’acudir al metge immediatament. Aquesta forma de psoriasi requereix ingrés hospitalari.

 

Símptomes:

 • Enrogiment sever i descamació de la pell en una àmplia zona del cos.
 • La descamació pot produir-se en grans plaques en lloc d’escales petites.
 • La pell sembla com si s’hagués cremat.
 • Augmenta la freqüència cardíaca.
 • Picor sever i dolor.
 • La temperatura del cos puja i baixa, sobretot en dies molt calorosos o freds.

 

La psoriasi eritrodermica expulsa la química del cos, això fa que les pèrdua de proteïnes i de fluids poden empitjorar molt la salut del pacient. Es pot desenvolupar edema (inflor per retenció de líquids), especialment al voltant dels turmells  juntament amb la infecció.  Es poden prouir episodis d’escalfeds ja que el cos pot no ser capaç de controlar la seva temperatura. La psoriasi eritrodèrmica també pot provocar pneumònia i insuficiència cardíaca congestiva. Les persones amb casos greus sovint requereixen hospitalització. La psoriasi eritrodèrmica pot ocórrer sobtadament davant els primers símptomes de la psoriasi o pot aparèixer de manera gradual en les persones amb psoriasi en plaques. La raó de patir un episodi de psoriasi eritrodèrmica no es coneix, però, hi ha alguns factors desencadenants coneguts.

 • La interrupció brusca del tractament sistèmic
 • Cremada solar severa
 • Erupció cutània al · lèrgica.
 • L’ús d’esteroides sistèmics (cortisona)
 • Infecció
 • L’estrès emocional
 • Alcoholisme

Tractament

El tractament inicial sol incloure esteroides tòpics de mitjana potència i cremes hidratants combinats amb apòsits humits, banys de civada i repòs en llit. També és possible que li receptin antibiòtics. És important restaurar i controlar la hidratació del pacient. Altres tractaments inclouen:

Medicaments sistèmics, són més eficaços i en general s’usen en els casos greus sota control mèdic. Aquests inclouen metotrexat, acitretina o ciclosporina.

Productes biològics com Enbrel (etanercept), Humira (adalimumab), Remicade (infliximab) i Simponi (golimumab) s’adrecen a un tipus de cèl · lula immune anomenada cèl · lula T que causen específicament la inflamació en la psoriasi i l’artritis psoriàsica. Aquests medicaments es poden utilitzar com a tractament eficaç per a la psoriasi eritrodèrmica.
Els tractaments combinats s’usen freqüentment, és a dir, l’ús de productes tòpics i un o dos medicaments sistèmics. Els metges generalment no prescriuen UVB (llum ultraviolada B) o PUVA fins que ha desaparegut totalment l’enrogiment de la pell.
Una vegada que el brot de psoriasi eritrodèrmia passa, la psoriasi normalment torna a ser com era abans del brot eritrodérmic. Alguns metges poden prescriure medicaments per al dolor, ja que aquesta és una situació especialment dolorosa, medicaments per a la picor, per l’ansietat o per la son també poden ser prescrits.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>